Kuchenka turystyczna gazowa – klasyczna butla czy kartusz gazowy?
Najprościej kuchenki turystyczne podzielić pod względem używanego paliwa. Najpopularniejszą grupą produktów są kuchenki gazowe – przystępne cenowo i dające szerokie pole wyboru. Oprócz klasycznych butli, które zwłaszcza podczas pieszych i rowerowych wędrówek są mało praktyczne, możemy wyposażyć się w lekki kartusz i palnik gazowy turystyczny.
Klasyczna turystyczna kuchenka gazowa
Kuchenki gazowe turystyczne w wersji klasycznej służą współpracy z miniaturami butli gazowych. Zainwestowanie w taki sprzęt to dobry wybór zwłaszcza podczas samochodowego wyjazdu na kemping, kiedy nie musimy przemierzać wielu kilometrów rowerem czy pieszo. Małe butle zapewniają duży zapas gazu i pozwalają przygotowywać posiłki na wzór tego, jak robimy to w domu.
Kartusze i gazowe palniki turystyczne
Ciężkie butle gazowe nie sprawdzą się, jeżeli poruszamy się pieszo lub rowerem. Wówczas optymalnym wyborem będzie kuchenka gazowa turystyczna zasilana z kartuszy, które podłącza się do palnika bezpośrednio lub z wykorzystaniem wężyka. W zależności od rodzaju tych produktów przede wszystkim wyróżniamy dwa rodzaje kartuszy:
- Nabijane – jednorazowego użytku po nabiciu, które po połączeniu z palnikiem trzeba zużyć do końca.
- Nakręcane – wielokrotnego użytku, dające możliwość rozkręcenia sprzętu, dostępne w standardowej pojemności 100, 250 i 450 g gazu.
Oprócz tego mogą to być kartusze z zaworem naciskowym i wciskane, ale przez turystów są one wybierane znacznie rzadziej. Atutem kartuszy jest prostota obsługi i wystarczająca wydajność. Oczywiście im większy kartusz, tym posłuży nam on na dłużej. Jest to istotne zwłaszcza przy nakręcanych kartuszach. Warto też sprawdzić, czy są one wyposażone w zapalarki.
Co zamiast gazu? Kuchenka turystyczna na paliwo ciekłe, stałe i prąd
Obok szeregu zalet kuchenki gazowe mają też kilka ograniczeń. Możemy gotować dopóty, dopóki nie skończy się paliwo. Poza tym ich efektywność spada wraz ze spadkiem temperatury. Jeżeli chcemy wybrać coś innego, palnik gazowy turystyczny możemy zastąpić kuchenkami na paliwo – płynne lub stałe, a nawet wybrać kuchenki turystyczne elektryczne.
- Kuchenki na paliwa stałe – zaleca się je zwłaszcza przy wyprawach, kiedy zależy nam, aby bagaż był jak najlżejszy. Paliwo występuje tu w formie kostek, a same kuchenki są składane z niewielkich blaszek. Minusem kuchenek turystycznych na paliwo stałe jest niska wydajność. W zasadzie pozwalają one wyłącznie na zagotowanie niewielkiej ilości wody i podgrzewanie gotowych potraw.
- Kuchenki na paliwo ciekłe – zwykle możemy je zasilać benzyną, olejem napędowym, naftą, a nawet spirytusem czy paliwem lotniczym. To kuchenki uniwersalne, o kompaktowych rozmiarach (zbiornik na paliwo najczęściej ma pół litra pojemności) i niezwykle wydajne, doskonale sprawdzające się w temperaturach poniżej 5 st. C.
- Kuchenki elektryczne – wbrew pozorom kuchenki na prąd sprawdzą się przy wielu wyprawach outdoorowych, zwłaszcza przy wypoczynku na polach namiotowych, gdzie wielokrotnie gniazdko elektryczne jest standardem. Rynek dostępnych kuchenek w tej grupie produktów również jest ogromny (np. jednopalnikowe, dwupalnikowe, ceramiczne, indukcyjne itp.).
Jaki zapas paliwa do kuchenki turystycznej?
Oszacowanie niezbędnej ilości paliwa jest trudne, zwłaszcza dla początkujących turystów bez podróżniczej praktyki. Określić należy średnią liczbę przygotowywanych posiłków, liczbę osób korzystających z kuchenki i okres, przez który będziemy ją użytkować. Sprawdzić należy również pogodę, gdyż im niższa temperatura, tym na przygotowanie posiłku zużyjemy więcej paliwa.
Średnio jeden turysta w okresie letnim zużyje duży kartusz gazu (450 g) w ok. 20-25 dni, jednak zimą taka kuchenka gazowa będzie zasilana już tylko ok. 10 dni. W przypadku kuchenki na benzynę dziennie potrzeba przynajmniej ok. 50 g tego paliwa. Oczywiście zawsze należy mieć dodatkowy zapas paliwa na nieprzewidziane sytuacje.
Akcesoria do kuchenek turystycznych – naczynia i osłony
Na kemping zabrać powinniśmy przede wszystkim garnek lub rondelek, zawsze z przykrywką, aby maksymalnie wykorzystać energię dostarczaną do naczynia. Oczywiście muszą one być dopasowane do naszego palnika. Oprócz tego potrzebny jest kubek i zestaw sztućców, czyli łyżka, nóż i widelec, ewentualnie wielofunkcyjny multitool. W następnej kolejności, o ile mamy taką możliwość, możemy zabrać jakieś talerze czy miski.
Żeby w sposób optymalny wykorzystać energię i skrócić czas gotowania, warto dodatkowo zadbać o osłonę palnika. Zwykle jest ona wykonana z lekkiego aluminium, chroniąc płomień przed wiatrem i kierując ciepłe powietrze pod menażkę, co w efekcie pozwala zaoszczędzić paliwo potrzebne na przygotowanie posiłku. Osłony mogą być rozwijane, wpinane w kartusz lub mieć formę wolnostojących parawanów.
Podsumowując, rynek kuchenek turystycznych jest bardzo szeroki. Wybór takiego sprzętu na kemping lub inny wypad zależy od indywidualnych potrzeb. Uwagę należy zwrócić m.in. na temperaturę i ogólne warunki, w jakich będziemy gotować, wagę zestawu, dostępność paliwa, stabilność konstrukcji i dopasowanie do naczyń.
Stąd kluczowe jest przeznaczenie takich urządzeń. Najbardziej uniwersalna jest kuchenka turystyczna gazowa, mało praktyczna niemal tylko przy niższych temperaturach. Wówczas lepiej wybrać odporną na trudne warunki i niskie temperatury kuchenki na paliwo ciekłe. Natomiast najmniej wydajne są kuchenki na paliwo stałe, zalecane na krótkie wędrówki w dobrych warunkach, zwłaszcza do podgrzewania gotowych potraw.